Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A középszintű érettségi titkai

 

A középszintű érettségi titkai

Évről évre diákok ezrei ugranak neki annak a neves vizsgának, melyet úgy hívünk, hogy középszintű érettségi vizsga. Nem is véletlenül, hiszen mindenki, aki egyetemre, főiskolára szeretne menni, le kell, hogy érettségizzen. Annál is inkább: nagyon fontos, hogy a legjobb eredményeket érje el a vizsgán minden egyes diák, aki el szeretne érni valamit az életben. Hiszen, ha nem jó eredményeket szerzünk, akkor gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy mit szeretnénk elérni – nem fognak minket felvenni abba a felsőoktatási intézménybe, amiről korábban álmodtunk.

Milyen egy középszintű érettségi?

Aki középszinten szeretne érettségizni, annak a megfelelő tantárgyakból előre összeállított feladatsort kell írnia, amelynek nehézsége évről évre némileg változik. A feladatok mindig nagyon hasonlóak, legalábbis felépítésüket és témáikat tekintve, mivel mindenkinek képesnek kell lennie a vizsga letételére. Vannak olyan tantárgyak, amelyekből mindenkinek legalább középszinten kell érettségiznie, ezek a következők:

  • Idegen nyelv (főleg német, spanyol, angol)
  • Egy természettudományos tantárgy (biológia, kémia, fizika vagy informatika)
  • Magyar nyelv és irodalom
  • Matematika
  • Természettudományi tárgy (biológia, kémia vagy informatika)

Ki az, aki az érettségi feladatsorokat meghatározza?

Ennek a vizsgának a feladatait évről évre az Oktatási Hivatal állítja össze (oktatas.hu). Mindig hatalmas titoktartás övezi az összeállított feladatsorokat: hiszen, a tanárok nem beszélhetnek arról, hogy milyen feladatokat javasoltak erre a vizsgára. A feladatsorok mindig azonos szerkezetűek: magyarból például van szövegértés és esszé, verselemzés lehetősége. Minden évben picit változik, hogy milyen témakörök jönnek elő.

Az érettségin tantárgyanként a leggyakoribb témák

Aki már végzett, tisztában van azzal, hogy sok olyan téma létezik, amely gyakran jelenik meg rendszeresen az érettségi vizsgán. Mik ezek pontosan, mire számíthatunk? Az alábbi lista a legtöbbet idézett témák felsorolással ellátott lehetséges változata.

Helyesírás. Tudod, hogy milyen szavakat kell egybe írni, és hogy melyeket kell külön? Milyen szerepe van a ragozásnak abban, hogy miképp kell leírni helyesen egy szót? Igaz, hogy 7 szótag felett külön kell írni a szavakat?

Petőfi Sándor. Ki volt ő tulajdonképpen, és miképp kapcsolódik a szabadságharchoz? Miért a családi kör a leghíresebb költeménye neki? És a nemzeti dalt vajon ki írta közel 160 évvel ez előtt?

Szózat. Egy olyan verset keresel, ami igazi szónoklat, és szívből szólítja meg a magyar népet? Akkor Neked a szózat az, amire igazán szükséged lesz. Habár nem olyan hosszú, mégis hatalmas a jelentősége. 

József Attila. Ő az egyik olyan költőnk, akit öngyilkossággal vádoltak, azonban ezt mind a mai napig nem sikerült tisztázni. Egyaránt tanult Bécsben, a Sorbonnen és Párizsban is, így nagyon művelt volt.

Ady Endre. Nem csupán költő volt, hanem a magyar politikai élet egyik hatalmas, kiemelkedő alakja. A szabadság, hit, remény fogalmait legalább annyira tartotta, mint a szerelmet és szeretetet.

Kossuth Lajos. Kossuth Lajos szakmája szerint ügyvéd volt, és néhány évig ebben a szakmában is dolgozott. Több nemesi családnak is volt ügyvédje.

Pál utcai fiúk. A magyar színházak egyik kedvence, és nem véletlenül! Egy évszázadra visszatekintve bemutatta az ifjúság problémáit. A történet természetesen Budapesten játszódik.

Prímszámok. A prímek mindig is a legérdekesebb számok közé tartoztak. Pontosan hány osztója van egy prímszámnak? Mennyi lehet egy prímszám osztóinak az összege? Hány prím létezik egyáltalán?

Rombuszok. A rombusz egy téglalap, amelynek átlói kettévágják egymást, merőlegesek egymásra és egymással szemben levő szögeik azonos méretűek. Nem hiába középpontosan szimmetrikus!

Százalékszámítás. A százalékszámítás minden diák rémálma. Azonban ne felejtsük el, hogy ez akár a mindennapi életben is nagyon fontos lehet. Például leárazásoknál, vagy akcióknál nagyon sokszor előjön a százalékszámítás mint fogalom.

Paralelogramma. A paralelogramma egy téglalap, amelynek két párhuzamos oldala van. Ellenkező oldaluk azonos hosszúságú, átlóik kettévágják egymást. Ez szintén központilag szimmetrikus forma.

Deltoid. Egy deltoidnak van 2-2 egymás melletti oldala, melyek egyenlő hosszúak. Bizonyos esetben lehet akár téglalap, vagy négyzet is egy deltoid, attól függően, hogy a szögei hogy állnak.

Római számok. Igaz, hogy a római számokat annak idején a rómaiak találták ki? Mit jelöl a C betű, és a V betű? Lehet aritmetikai műveleteket is végezni római számokkal, vagy sem?

Háromszög. Egy háromszög belső szögeinek összege igaz, hogy mindig 180 fok? Ez egy olyan sokszög, melynek 3 csúcsa és 3 oldala van. A háromszög területe sokféleképp kiszámítható, például trigonometrikus egyenletek segítségével, vagy a magasság és az egyik alap segítségével.

Kurucok. A honfoglalók után ők voltak a történelem legbátrabb harcosai. A rendkívüli terhelések és a magyar felkelés a parasztlázadáshoz vezetett. Sok dal a kurucok idején született.

Trianon. Ki volt Magyarország miniszterelnöke a trianoni szerződés idején? Nos, Horthy Miklós, aki különben is más lett volna. Sajnos Magyarország hatalmas veszteségeket szenvedett ekkor.

Honfoglalás. Honnan származik a magyarság története? Hallottál már a hunok hátsó nyíl technikájáról? Meddig tartott a honfoglalás, kit kellett elűzni innen?

Mátyás király. Mátyás királyt a legtöbb ismeri a nagy orráról és igazságosságáról. Nemcsak Magyarország, hanem Horvátország uralkodója is volt. Apja, Hunyadi János, nagyon híres és ismert hadvezér volt.

János Vitéz. Petőfi Sándor teremtette meg először a „verses mese” fogalmát, mikor a János Vitéz nevű művet megírta. Jancsi egymaga erősebb volt, mint az összes többi huszár, és a törökök együtt.

Radnóti Miklós. A magyar líra egyik kiemelkedő képviselője volt. Öccse nagyon hamar meghalt, a Szegedi Tudományegyetemen tanult. Felesége és szerelme Gyarmati Fanni volt, akiről szintén sok verset írt.

Egri Csillagok. Ki volt Dobó István? Hányszoros túlerőben voltak a törökök, mikor az egri várat próbálták bevenni? Tényleg akkora volt a túlerő, mint ahogy a regény leírja, vagy pedig mégsem? 

Horthy Miklós. Annak ellenére, hogy nyolcéves koráig családi farmon élt, nagyon sikeres kormányfővé vált. Először fregatton dolgozott, ott volt egy tengerész.

Hitler. Amikor hatalomra került, gyorsan megszüntette a weimari köztársaság kormányzati rendszerét, a Hitler-rendszer alapítója és kulcsfigurája volt. A holokauszt megalkotója és megalkotója volt.

Periódusos rendszer. A periódusos rendszert mindenki ismeri, aki kémiai diplomát szeretne szerezni. Mi a legismertebb elemek kémiai jele? Igaz, hogy az összes létező atom megtalálható ebben a rendszerben?

Nemzeti Dal. A nemzeti dal egy induló, kardal műfaját tekintve. Nagyon érdekes tematikával rendelkezik, ellentétekre épül az egész. Március 13-án fel is olvasták a nép előtt, ami hatalmas hatással volt mindenkire.

Mennyi idő áll rendelkezésre a középszinten?

Mindig változik, hogy egy adott témát meddig lehet kipróbálni. Például 240 perc áll rendelkezésre magyar nyelven a teljes írásbeli vizsgára, míg matematikából csak 45 perc mindössze. Tehát nagymértékben függ a tantárgytól az alapján, hogy meddig lehet próbálkozni, természetesen nyilvánvalóan elmondható, hogy ez az alapszakos tantárgyak szerkezetéből is származik.

Milyen technikákat érdemes alkalmazni, ha fel akarunk készülni erre a vizsgára?

Ahhoz, hogy valaki a leges legjobb érettségit írja, minden bizonnyal sok tanulást igényel. Végül is el kell számolni a teljes iskolai tananyaggal 12 éven át. Érdemes külön tanítóhoz vagy speciális mentorhoz is elmenni, mivel ez segít a legjobb eredmények elérésében. Ne felejts el webináriumokat is vásárolni, mivel ezek a legjobbak a témájuk szempontjából.

Ki írjon emelt szinten vizsgát?

Gyakorlatilag bárki, aki komolyabban akarja venni az érettségit, próbálja ki ezt. Legalább egy tantárgyból érdemes emelt szintű vizsgát tenni, mivel ez sok plusz pontot jelent. Az emelt szintű vizsga azonban sokkal nehezebb is, számoljunk ennek megfelelően a felkészüléssel.

Ha szeretnél felkészülni a középszintű vizsgáirdra, akkor az alábbi linkeken nézelődj! 

Teljes útmutató: https://profifelkeszito.net/kozepszintu-erettsegi-feladatok-megoldasok

Magyar érettségi: https://profifelkeszito.net/kozepszintu-magyar-erettsegi-feladatok-megoldasok

Matek érettségi: https://profifelkeszito.net/kozepszintu-matematika-erettsegi-feladatok-megoldasok-temakorok-szerint-rendezve